Kinesitherapie

Revalideren na een operatie of sportletsel? Acute of chronische gewrichtsklachten? Problemen met je rug of nek? Vertrouw op ons topteam van kinesitherapeuten. Wij sporen de functionele stoornissen in je lichaam op en stellen een adequaat behandelplan op. We combineren manuele behandelingen bijna altijd met actieve oefentherapie op maat. Zo bevorderen wij je revalidatie of nemen wij de oorzaak van de pijn weg. Bovendien vermijden we met preventieve oefeningen eventuele herval.

Maak een afspraak raadpleeg agenda

Manuele therapie

>

Met manuele therapie sporen we functionele stoornissen op binnen het lichaam om die te behandelen. De focus ligt hierbij hoofdzakelijk op rug- en nekproblematiek.

Via specifieke manuele technieken (mobilisaties, manipulaties, tracties, stretching, triggerpunt-behandeling) proberen we de functionele stoornis te herstellen en zo jouw pijn weg te nemen.

Bovendien gaan we op zoek naar de oorzaak van bepaalde stoornissen om preventief op te treden en recidief te voorkomen. Een specifiek oefenprogramma met gerichte instructies voor thuis wordt hierbij aangeraden.

 

Orthopedische revalidatie

>

Na een orthopedisch letsel is het belangrijk dat het bewegingsapparaat opnieuw getraind wordt om dagelijkse activiteiten probleemloos te kunnen uitvoeren.

Onze praktijk is optimaal uitgerust om jou hierbij te helpen. Zo kunnen wij in onze eerste oefenzaal, die uitgerust is met de recentste trainingstoestellen van Technogym, zowel je kracht- als uithoudingsvermogen trainen. In onze tweede oefenzaal kunnen we aan jouw coördinatie, evenwicht en stabiliteit werken.

Dit alles gebeurt onder begeleiding van ons topteam dat door de jaren heen een uitstekende expertise heeft gebouwd op vlak van orthopedische revalidaties. Telkens wordt ook een oefenprogramma voorzien voor thuis.

Zowel voor revalidaties na een chirurgische ingreep (bv. na schouderchirurgie: rotatorcuff herstel, schouderprothese, instabiliteit van de schouder, … of na knie- voet- en heupchirurgie: knie- en heupprothese, meniscusoperatie, kruisbandherstel, …), als voor letsels die niet-chirurgisch werden behandeld (kraakbeenletsels, meniscusproblematiek, enkeldistorsies, spierletsels, …) staan wij voor je klaar.

Rug- en nekklachten

>

Ongeveer 80% van de bevolking kampt met rug- en nekklachten. Dit kan te wijten zijn aan een specifieke oorzaak (bv. hernia …), maar bij 95% is dit niet het geval. Vaak liggen persoonlijke, werkgerelateerde of sportieve oorzaken dan aan de basis. Door enerzijds een correcte houding en een correct gebruik van de rug en nek aan te leren en anderzijds mobiliserende en spierversterkende oefeningen van (core stability) aan te reiken proberen wij een oplossing te bieden.

Dry needling

>

Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die volgens een bepaald uitstralingspatroon pijn geven in het lichaam. Deze kunnen ontstaan door langdurig in dezelfde houding te zitten, veel dezelfde beweging te herhalen of  stress.

Dry needling is een behandeltechniek waarbij een triggerpoint in de spieren met een fijn naaldje wordt aangeprikt. Hierdoor kunnen de spiervezels zich beter ontspannen, met een pijnvermindering tot gevolg. Als het triggerpoint wordt aangeprikt, reageert de spier met een ‘Local Twitch Response’. Dit kan aanvoelen als een kort elektrisch schokje doordat de spier even samentrekt. Nadien kan je een gevoel van vermoeidheid of stijfheid ervaren, vergelijkbaar met een blauwe plek. Deze napijn neemt geleidelijk af en na de behandeling kan je vaak beter bewegen.

Core stability training

>

Core stability, ook wel rompstabiliteit,  is een belangrijk onderdeel binnen de behandeling van nek- en rugklachten.

De bedoeling van de training is een stabiele basis vormen door de rug– en buikspieren te trainen. Op die manier creëren we een goede lichaamshouding die jou toelaat effectiever en gezonder te bewegen. Daardoor worden klachten t.h.v. de wervelzuil vermeden.

Ook binnen de sportkiné komt core stability training uitgebreid aan bod.

Sportrevalidatie en taping

>

De sportkinesitherapeut richt zich zowel tot competitieve als recreatieve sporters. De kiné bestaat enerzijds uit het behandelen van sportletsels en anderzijds uit de preventie ervan.

In de praktijk zien we heel wat sporters die kampen met spierletsels, enkel- en achillespeesletsels, meniscus- en voorste kruisbandletsels, … We werken samen met jou aan een optimale opbouw van de training en competitie. De sportkinesitherapeut werkt een individueel trainingsschema uit met aangepast trainingsadvies en sportspecifieke oefeningen. Bij verdere sporthervatting wordt uitgelegd waarop er gelet moet worden om recidieven te vermijden.

Twee belangrijke aspecten bij de preventie van sportletsels:

  • Core stability training. Enerzijds moet de core stability krachtig zijn zodat er een goede samenwerking is tussen de verschillende spieren (bil, heup, buik en rug). Anderzijds moet deze een goede flexibiliteit hebben zodat je lichaam efficiënt kan bewegen. Als je lichaam een sterke en solide basis heeft van waaruit bewegingen kunnen plaatsvinden, wordt de kans op blessures kleiner.
  • Kinesiotape. Deze tape helpt je revalidatie en draagt bij tot het herstarten van training en competitie.

Cardiale revalidatie

>

Revalideren na een hartoperatie? Last van een algemeen gevoel van deconditionering na een zware ziekte? Gebrek aan conditie? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Wij beschikken over een uitgebreid aantal cardiovasculaire trainingstoestellen van Techonogym. Zo kun je in een rustige omgeving onder begeleiding je conditie terug opbouwen. Wij werken altijd onder hartslag- en bloeddrukmonitoring en leren jou een juiste ademhalingstechniek aan (cfr. respiratoire kiné).

Pré- en postnatale bekkeninstabiliteit

>

De impact van een zwangerschap op het vrouwelijk lichaam wordt nog altijd zwaar onderschat.

Mede door de grote hormonale veranderingen, de fysieke en psychische impact van een zwangerschap en de uiteindelijke zware fysieke arbeid tijdens de bevalling, is een goede begeleiding en preventieve training noodzakelijk.

Prenataal wordt aangeraden om vanaf 20 weken zwangerschap te starten met kinesitherapie. Hierbij krijg je informatie over de zwangerschap en leer je oefeningen en tips aan om klachten te vermijden of te verminderen.

Postnataal werken wij vooral op het verstevigen van de bekkenbodem- en buikspieren (sluiten van de diastase), de stabiliteit en de conditie. Bij een natuurlijke bevalling wordt aangeraden om na 4 à 5 weken te starten, bij een keizersnede eerder na 6 à 7 weken.

Respiratoire kiné

>

Ademhalen is essentieel. Je hebt zuurstof nodig om te functioneren. Wanneer dit natuurlijke proces niet correct verloopt is respiratoire kinesitherapie noodzakelijk. Hierbij leer je opnieuw controle krijgen over je ademhaling en een correct ademhalingspatroon hanteren. Bij bepaalde aandoeningen leer je autogene drainage aan.

Vaakvoorkomende klachten die we kunnen verhelpen zijn:

  • Foutief ademhalingspatroon
  • Hyperventilatiesyndroom (HVS), ook wel een te snelle en/of te diepe ademhaling
  • Slijmen die je niet kunt ophoesten*
  • Longaandoeningen (COPD, mucoviscidose, bronchitis,…)
  • Herstel na operatie
  • Stress

* slijmpjes bij baby’s en kinderen (bronchitis, pneumonie, RSV,…) komen vaak voor tijdens de winter. We sporen die op met behulp van een stethoscoop en behandelen met lichte druk.

Psychomotoriek bij kinderen

>

Psychomotoriek is een behandelingsvorm waarbij we de ontwikkeling van de basisvaardigheden van het kind centraal ondersteunen.

Onder basisvaardigheden wordt verstaan:

  • Grove motoriek (evenwicht, balvaardigheid, oog-handcoördinatie, oog-voetcoördinatie …)
  • Fijne motoriek (knippen, knutselen, handvaardigheid …)
  • Schrijfmotoriek
  • Ruimtelijke oriëntatie/inzicht (nodig om te kunnen rekenen/lezen)
  • Visuomotoriek (omzetten visuele waarneming in een motorische handeling)
  • Lichaamsbesef
  • Concentratie en werkhouding

Vanuit de therapie willen wij samen met het kind en de ouders kijken waar het eventueel fout loopt. Welke vaardigheden heeft het kind thuis en op school nodig om goed te kunnen functioneren? Hoe kunnen wij dit verbeteren en zijn er eventueel hulpmiddelen nodig? Op basis van de hulpvraag van het kind en de ouders wordt een psychomotorisch onderzoek afgenomen. Dit onderzoek bestaat uit gestandaardiseerde tests waarna een therapieplan kan opgesteld worden.

Vestibulaire revalidatie

Myofasciale triggerpunttherapie

Therapeuten met beroepstrots

Wij nemen graag de tijd voor jou. In een persoonlijk gesprek maken we een grondige analyse van jouw probleem en brengen we de context in kaart. Daarna gaat ons topteam van experten samen met jou aan de slag. Op een empathische, vriendelijke en wetenschappelijk onderbouwde manier.

Die hartelijkheid en passie voor het vak voel je in alles. De Praktijk is een goed uitgeruste, verzorgde, professionele accommodatie. Informeren en inspireren staat centraal. De zorgvuldig gekozen merken ondersteunen de filosofie dat iedereen zichzelf kan overtreffen op een natuurlijke manier.

Vragen?
contacteer ons of bel 0476 22 19 48
Maak een afspraak
raadpleeg agenda